De Golden retriever wordt gezien als ideale gezinshond, maar hij is ook uitermate geschikt om mee te trainen, omdat een Golden retriever heel makkelijk leert.

Er zijn diverse takken van hondensport waar men met zijn hond aan kan deelnemen. Zo heb je bijvoorbeeld de behendigheid, het flyballen, gehoorzaamheid, doggydance en last but not least: de jachttraining.

2016 1

 

Wanneer men de jachttraining wil volgen, is het verstandig om zo vroeg mogelijk te beginnen met trainen. Een goede gehoorzaamheidstraining vooraf is gewenst, omdat het met de jachttraining op discipline aankomt. Veel trainingen zijn een combinatie van die twee.

Eigenlijk is jachttraining niet alleen heel erg leuk om te doen, maar ook de goede werkeigenschappen van de hond komen er tot uiting. Belangrijk is dat de hond een stuk wild of dummy opspoort en terugbrengt naar de voorjager (begeleider van de hond). Dit noemen we apporteren.Zo heb ik voor ik aan de jachttraining begon eerst de cursus RBO en de VRBO gedaan (retriever basis opleiding en voortgezette retriever basis opleiding).

Ik volg nu al jaren samen met mijn golden Yeda een jachttraining in de Haarlemmermeer bij Antoinet van Adrichem, die zelf een verwoed voorjager is met haar hond Flow en tegenwoordig ook Happy. De locatie van de jachttraining is telkens verschillend, zodat de hond leert ook op onbekend terrein te worden ingezet. We zijn vaak aan het trainen in de omgeving van De Boseilanden. Die liggen tussen de Cruqius en Zwaanshoek.

tr 15 mrt 6

De basisbeginselen van de jachttraining hebben we in de voorgaande cursussen gehad. Daar leren ze al het aannemen, het loslaten en het netjes afgeven van de dummy. Ook leren ze het zitten en het voorkomen op de fluit. In de jachttraining wordt dit verder uitgebreid. Er wordt dan meer nadruk gelegd op het markeren, het apport uit het water halen en deze weer netjes af geven en ook het zoeken in de bossen komt nu meer aan de orde.

 

Omdat ik beheerder was van een forum en nu van de facebook groep (meer daarover op de pagina Golden Lovers) spreken we nog wel eens wat af met diverse leden. Zo is het de ene keer een wandeling en de andere keer een barbecue.

Aangezien we ook leden hebben in het Zuiden des lands en die bijna allemaal bij eenzelfde jachtgroep zitten, heb ik daar eens mee afgesproken (vorig jaar juni) om met hun een training mee te maken. Omdat ik van het openbaar vervoer afhankelijk ben, moest ik op een zondagmorgen al vroeg op de trein stappen om om 10.00 uur in Sittard te zijn. Daar werd ik van de trein gehaald door iemand van de groep (ook lid van het forum) en zijn we naar de trainingslocatie gereden. Waar maak je dat mee dat mensen dat voor je over hebben. Eenmaal op de locatie gekomen kon ik meteen aan de bak, want de leden van de groep stonden al klaar. Natuurlijk wel eerst even een korte voorstelling gedaan, want degene die geen lid zijn van het forum wisten niet wat voor vreemde eend er in de bijt kwam.

Na de training ben ik door zeer vriendelijke mensen mee naar huis genomen om aldaar te lunchen. Een zeer uitgebreide lunchtafel stond al klaar. Na heerlijk gegeten te hebben zijn we nog met een groepje van het forum gaan wandelen op de Brunssumerheide om daar nog iets te gaan drinken. Daarna weer bij diezelfde gastvrije mensen gegeten en nog bij een nest prachtige jonge puppen uit de werklijn gekeken. Vermoeid gingen we na een zeer geslaagde dag weer naar huis.

In de nazomer zijn we in Limburg met de honden op vakantie geweest in Sittard. Dit natuurlijk ook met de bedoeling om weer met het groepje Limburgers te mogen trainen. Wij kwamen op zaterdag aan en zondagmorgen kon ik weer mee doen met de groep, wat ik natuurlijk weer helemaal top vond. Het voordeel is ook dat je op verschillende locaties komt, wat voor de hond wel bevorderlijk is. Door de week hebben we ook nog een paar keer vroeg in de avond getraind. Onze Yeda haalde lang niet het niveau van de verschillende honden van het groepje, maar dat mocht de pret niet drukken, ze deed hier tenminste wel ervaring mee op.

Het is ook zo dat ik waar we ook maar heengaan (wat voor wandeling dan ook) mijn dummy meeneem om aldaar nog af en toe een oefeningetje te doen.

2016 5

We zijn dit voorjaar weer begonnen met een nieuwe jachttraining. De nadruk wordt nu gelegd op de steadiness en de training wordt zowel op B niveau als op A niveau gegeven. Inmiddels hebben we 1 C diploma en 2 B diploma’s behaald. Ik blijf in ieder geval nog wel even doortrainen met Yeda want het is zoooooooo leuk!

 

Yeda is vanaf heden ( 27-08-2017 ) met pensioen !

Dat wil zeggen dat we zijn gestopt met de jachttraining in groepsverband. Ze krijgt wat slijtage aan haar achterhand en om erger te voorkomen vind ik het beter om maar te stoppen. We hebben samen 9 jaar ons best gedaan en het is nu dus wel mooi geweest. In die tijd hebben we 3 diploma’s gehaald . Een C diploma met een mooie 2e plaats en 2x een B waarvan ook één met een 2e plaats. Helaas zat er niet meer in om dat ik altijd afhankelijk was van vervoer maar toch altijd trouw met een maatje kon meerijden naar de trainingen waarvoor ik hem natuurlijk erg dankbaar ben ! Zonder hem was dit niet gelukt .

Met onze Iris gaan we verder met trainen.

Iris is inmiddels ruim 5 maanden oud en we zijn al vanaf haar 10e week bezig met trainen. Natuurlijk gaat het nog wel even duren voor ze net zo ver is als Yeda maar ik heb goede hoop. Ze wil in ieder geval graag. Iris is een heel ander hondje als Yeda. Ze wil meer haar eigen ding doen maar dat kan niet altijd. Wij gaan lekker trainen en zien wel waar het schip strand.

 

Meer foto’s van de Jachttrainingen zie je in het Fotoalbum Jachttraining.

Onze trainingen kun je volgen via de blog.